Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Piața imobiliară, ”sorcovită” de Guvern: creșterea plafonului TVA 5%, amânată pentru 2022 cu câteva ore înainte de a intra in vigoare

Cu toate acestea, socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, mai ales atunci când vine vorba de măsuri legislative. Într-o întorsătură de situație ce amintește de un alt moment legislativ celebru (indiciu: ”Noaptea, ca hoții”), cu doar câteva ore înainte de intrarea în anul 2021, guvernul condus de Florin Cîțu amână cu un an creșterea pragului TVA de 5% la achiziția de locuințe noi.

Creșterea plafonului de TVA 5% pentru achiziția de locuințe noi fusese reglementată printr-o lege aprobata în luna octombrie a anului trecut, fiind promulgată și de Președintele Johannis. În motivarea Ordonanței de Urgență care amână intrarea în vigoare cu un an a noului plafon, Guvernul susține că legea ar fi provocat statului pierderi de 200 milioane de lei. 

Aceasta decizie se suprapune cu devalorizarea constantă a plafonului de TVA 5%, care a ajuns să se situeze în jurul sumei de doar 91.800 de euro (legea în vigoare în acest prezent este stabilita la nivelul în lei al sumei de 100.000 de euro din urmă cu câțiva ani). 

Clienții care au semnat deja rezervari pentru apartamente mai scumpe de actualul plafon, in ideea că vor beneficia de discountul de TVA începând cu 1 ianuarie, se văd nevoiți fie sa renunțe la locurile de parcare, fie sa renegocieze cat se poate prețul de achiziție. 

Impactul asupra pieței imobiliare din segmentul mediu poate fi semnificativ: sute sau chiar mii de cumpărători ar putea renunța la avansurile acordate sau amâna cu un an achiziția, iar investitorii imobiliari care au pus la punct în această perioadă proiecte rezidențiale care să vizeze noile oportunități ar trebui să regândească conceptul - bineînțeles cu pierderi. 

Cel mai mare impact se va resimți în cazul familiilor care au nevoie de apartamente mai mari, cu amplasare decentă. În momentul de față, plafonul de acordare a TVA de 5% este prea mic pentru a acoperi costul unui apartament de 4 camere în orașele mari. Vestea de mărire a plafonului la 140,000 de euro ar fi însemnat o gură de oxigen pentru familiile care au nevoie de un spațiu suficient și de facilități în apropiere. 

Cei care au semnat în ultimele două luni un antecontract de vânzare-cumpărare bazându-se pe o lege promulgata și îndelung dezbătută pot pierde chiar și 20,000 de euro prin avansul plătit. Să luăm un exemplu concret: pentru un apartament în valoare de 100.000 de euro fără TVA, antecontractul de vanzare-cumpărare a fost semnat în 2020 pentru o valoare finala de 105.000 euro, conform legislației PROMULGATE care urma să intre in vigoare in ianuarie 2021. Acum, aceeași proprietate va putea fi cumpărată pentru 119.000 euro, sumă ce poate depăși gradul maxim de îndatorare al cumpărătorului de bună credință. Fie ca acesta decide să renunțe la achiziție, fie că se împrumută mai mult pentru aceeași proprietate, cumpărătorul este pus în fața unei decizii prin care va pierde bani orice ar face. 

Această situație fără precedent ne aruncă într-o nouă era a instabilității fiscale, o eră în care legi PROMULGATE ce au un rol major în decizii financiare cu impact pe decenii din viața cetățenilor pot fi amânate cu ore înainte de a intra in vigoare. O astfel de măsura transmite semnale puternice de instabilitate în întreaga piață, nu doar imobiliară, iar efectele se vor vedea in lunile ce urmează. 

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!

Stiri