Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Episodul 9 - Imobiliarele si Coronavirusul - Luam pulsul de la Sibiu, Cluj si Valcea: "Orice sut in fund este un pas inainte! Fuga spre nicaieri ne-a adus in situatia de fata!"

1)     Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

In acest moment am constientizat gravitatea situtiei in care ne aflam atat pe plan national, cat si international. Vanzarile au scazut cu peste 85%, iar oamenii devin tot mai speriati din cauza incertitudinii privind viitorul pe termen scurt si mediu.

2)     Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Activitatea biroului nostru s-a suspendat din data de 11.03.2020 preventiv. In data de 18.03.2020 ne-am reluat activitatea in proportie de 90% deoarece ne-am mutat cu totul in online si am inceput sa implementam noi modalitati de indeplinire a activitatilor zilnice, digitalizand majoritatea proceselor din cadrul companiei.

3)     Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

Diferenta este una mai mult decat sesizabila, clientii cumparatori asteapta o scadere a pietei astfel ca vanzarile au scazut cu peste 85% in luna martie. Pentru luna aprilie asteptam o scadere de 90-95% comparativ cu aceeasi luna a anului precedent. Vanzatorii au devenit reticenti in a mai primi oameni in casa la vizionare si cei care nu sunt obligati sa vanda proprietatea, prefera sa le retraga de la vanzare pana la remedierea situatiei actuale.

4)     Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?

In primul rand trebuie sa discutam despre o perioada concreta de timp, spre exemplu:

a.      Daca revenim la normal pana in luna iunie, efectele s-ar putea sa fie nesemnificative deoarece aceasta situatie a deschis alte “porti” in domeniul imobiliar din Romania.

b.      Daca revenim la normal pana in luna octombrie, situatia se va schimba deoarece lichiditatea din piata va disparea din buzunarul clasei muncitoare astfel acestia vor fi nevoiti sa inceapa sa vanda din activele familiei, iar acest efect de domino va duce la cresterea ofertei din piata, iar cererea va fi mai mica decat in martie 2020 ceea ce va incuraja persoanele cu capital sa achizitioneze proprietati la un pret mult mai scazut.

c.      In cazul in care aceasta situatie se va prelungi pe o perioada mai mare de 12 luni atunci trebuie sa ne pregatim de revolutia digitala care va avea un impact major asupra tuturor industriilor cunoscute in acest moment, implicit asupra industriei imobiliare cu mentiunea ca aceasta industrie nu o sa moara niciodata - se va reinventa de fiecare data.

5)     Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?

Pentru cei care au nevoie de o locuinta in acest moment, recomand achizitia de apartamente “rezidential vechi” care au un termen de eliberare cat mai curand sau orientarea catre proprietati din zona rurala. Motive: pret/suprafata teren/

6)     Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

Don’t panic! Totul o sa fie bine, orice sut in fund este un pas inainte, iar industria imobiliara nu este in declin sau scadere, ci este in schimbare. Anticipeaza, gandeste limpede si cel mai important, NU dispera! Nu putem aprecia binele atat timp cat nu am trecut si prin situatii mai dificile. Digitalizeaza-ti afacerea, perfectioneaza-te, foloseste aceasta situatie pentru a realiza care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat si nu uita ca toata fuga aceasta spre nicaieri ne-a adus in situatia de fata.

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.

Stiri