Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Episodul 8 - Imobiliarele si Coronavirusul - Pulsul luat din IASI: "Intoarce-te la DE CE-ul tau! Munca de agent imobiliar NU este pentru oricine!"

1)     Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

Situatia in prezent este una pe care nu a anticipat-o nimeni. De o luna functionam la 10% din capacitate, in sensul ca am incheiat tranzactiile pe care le aveam deja in desfasurare si cam atat. Numarul de persoane interesate de proprietati a scazut cu 90%. Motivatia principala nu este faptul ca oamenii nu isi mai doresc sa achizitioneze o locuinta, ci totul se datoreaza instituirii starii de urgenta. Cel mai mult ne afecteaza aceasta perioada din punct de vedere al rutinei zilnice pe care orice agent imobiliar o are: contactul permanent cu proprietari si potentiali cumparatori. Incercam sa compensam cu mai multe apeluri si videocall-uri, dar cred ca munca de agent imobiliar este una extrem de sociala si vorbitul la telefon sau prezentarea de video-uri sau tururi virutale nu sunt suficiente.

2)     Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Noi am stabilit de la inceput ca o suspendare a activitatii va conduce la o revenire mult mai greoaie dupa ce trece aceasta perioada, de aceea nu ne-am suspendat activitatea. Incercam sa rezolvam lucrurile care au o oarecare urgenta, sa transmitem cat mai multe informatii despre proprietati telefonic sau online. De asemenea, in aceasta perioada punem accent pe actualizarea proprietatilor mai des, pe dialogul mai des cu proprietarii si potentialii clienti.

3)     Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

Luna martie incepuse foarte bine pentru noi, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Dupa 15 martie am constatat o scadere a solicitarilor, dar nu si a proprietatilor scoase la vanzare. Traim acum o perioada in care parca s-a oprit timpul in loc, in sensul ca oamenii pur si simplu nu mai vor sa mai iasa din casa. Nu le mai sta gandul la achizitii imobiliare, dar dupa ridicarea starii de urgenta cu siguranta vor reveni la planurile lor initiale. Perioada aceasta nu o pot compara cu nicio alta perioada.

4)     Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?

Cautand partea pozitiva din toata povestea cu pandemia pe care o traim, cred ca impactul cel mai important va fi legat de faptul ca multi agenti imobiliari care nu doresc sa faca o cariera in domeniul imobiliar vor disparea si asta este un lucru bun. De asemenea, va fi o usoara scadere a numarului de tranzactii imobiliare pana la sfarsitul anului, pentru ca exista o categorie de clienti care asteapta sa vina o criza imobiliara si vor astepta sa scada preturile, dar cred ca isi vor da seama rapid ca o  scadere dramatica a preturilor nu va fi in perioada urmatoare. E posibil ca spre sfarsitul anului sa se constate o foarte usoara scadere a pretului imobilelor, dar nu una consistenta.

5)     Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?

Sfatul cel mai bun pe care il pot da este ca in aceasta perioada sa continue sa se intereseze de proprietati, pentru ca noi suntem prezenti. De asemenea, le recomand sa isi salveze in favorite anumite proprietati pe care le vad online, pentru a fi cu un pas inainte dupa ce se va incheia starea de urgenta. Ii mai sfatuiesc sa nu astepte vreo criza imobiliara sau vreo scadere dramatica de preturi, pentru ca asta nu se va intampla! E o perioada foarte buna pentru a analiza mai mult anumiti agenti imobiliari cu care ar vrea sau nu sa colaboreze. Un agent imobiliar profesionist este prezent in online sau la telefon si in aceasta perioada.

6)     Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

Recomandarile pentru colegii de breasla sunt aceleasi pe care le-am facut si colegilor mei din agentie: daca aleg sa stea acasa, sa isi faca rutina zilnica si sa tina legatura permanenta cu potentialii clienti si proprietarii din baza de date. De asemenea, aceasta perioada este una excelenta pentru a invata cum sa devii un om de vanzari mai bun, mai pregatit, mai de succes! Sunt multe cursuri online pe care le-am ignorat pana sa vina aceasta perioada iar acum imi fac timp pentru ele.

Iar daca se simt descurajati de aceasta perioada de incertitudine economica din toate domeniile, ii rog sa se intoarca la “De ce-ul?” lor! Munca de agent imobiliar nu este pentru oricine, iar in aceasta perioada se vor cerne multe persoane din domeniu. Daca raspunsul la “De ce am ales sa fiu agent imobiliar?” este puternic si asumat, atunci vor trece foarte usor peste aceasta perioada!

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.

Stiri