Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Creditele imobiliare in Romania, scadere de 10% in prima jumatate a anului

Piata de credite imobiliare a suferit o scadere mai mare decat era de asteptat in primul semestru al anului 2019. Astfel, in aceasta perioada, au fost acordate credite imobiliare noi in valoare de 5,6 miliarde de lei (putin peste 1,2 miliarde de euro), in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Unul dintre motivele care pot explica incetinirea brusca la capitolul credite imobiliare din Romania este inasprirea conditiilor de acordare de catre banci, influentate de incertitudinea noii taxe bancare. De asemenea, o frana a fost pusa inca din 1 ianuarie 2019, cand gradul maxim de indatorare pentru credite in lei a fost fixat la 40% din venituri, in timp ce pentru cele in valuta a fost fixat un grad maxim de indatorare de 20% din venituri.

Iunie este o luna paradoxala, fiind pe de-o parte singura din acest an in care valoarea totala a creditelor imobiliare a depasit suma de 1 miliard de lei. In acelasi timp, tot iunie este luna care a cunoscut cea mai drastica scadere fata de perioada comparabila din anul trecut, fiind acordate cu 15% mai putine credite.

In ceea ce priveste tipurile de credite imobiliare acordate, ipotecarele standard domina in mod clar piata, reprezentand peste 70% din totalul finantarilor. Scaderea popularitatii programului Prima Casa se explica prin cresterea dobanzilor, dar si volatilitatea accentuata din scena politica si economica a ultimelor luni.

Scaderea din piata creditelor imobiliare se potriveste si cu statisticile legate de vanzarile de locuinte, aflate la randul lor in incetinire vizibila. Anul acesta s-au vandut, pana acum, un numar comparabil de unitati cu aceeasi perioada a anului 2009, in scadere accentuata fata de anul precedent. Cumparatorii au parut sa astepte limpezirea legislatiei din domeniu in prima parte a anului si sa amane achizitia de proprietati.

Urmeaza, in schimb, toamna - cel mai activ sezon in imobiliare, specialistii din domeniu fiind optimisti. Este foarte posibila o reechilibrare a numarului de tranzactii, pe masura ce bancile se acomodeaza cu noua legislatie si cumparatorii ajung in punctul critic de achizitie.

Stiri