Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Cat costa apartamentele din cele mai inalte blocuri din Romania

Pentru cei care locuiesc in blocuri vechi, intr-adevar exista o teama adeverita in timp cum ca ar avea de suferit de pe urma locuitului la ultimul etaj, din mai multe motive. Acoperisuri prost izolate care duc la infiltratii de apa, caldura exagerata pe timp de vara, frig pe timp de iarna. Si neintrerupta teama de seisme, mai ales in randul celor care au prins devastatorul cutremur din 1977.

Insa nu toate acestea se aplica si apartamentelor din blocurile noi, unde evolutia tehnologica a facut posibila tratarea majoritatii problemelor pe care le-ai putea intampina. Tot mai multe dintre blocurile noi au inaltimi de peste 10 etaje, iar unele ating chiar si 25 de etaje. Iar daca vorbim de penthouse-uri, acele apartamente cu suprafete foarte mari, terase deschise mai mari ca intindere decat un apartament intr-un bloc vechi, le vom gasi cu siguranta la ultimul etaj al vreunui bloc turn. Vom vedea mai jos care sunt cele mai inalte blocuri din Romania, cat costa un apartament la ultimul etaj si care sunt finisajele si dotarile unui astfel de apartament.

Cele mai inalte blocuri din Bucuresti

Pana de curant avand titlul de cea mai inalta cladire rezidentiala finalizata din Romania, in Bucuresti, primul loc este ocupat de unul dintre cele 7 turnuri din complexul rezidential Asmita Gardens. Complexul insumeaza 765 de apartamente pe o suprafata desfasurata de 70.000 mp. Cel mai mare bloc are 25 de etaje si 92.2m inaltime. Urmatorul cel mai inalt bloc din Asmita Gardens are 21 de etaje si 80m inaltime iar celelalte 5 au fiecare cate 17 etaje si 64m.

1 (4)

 

Sursa foto: asmitagardens.ro

Fiecare dintre cladiri are la ultimul etaj cate un penthouse de 200 mp si cate o terasa de aceiasi suparafata.

La momentul darii in folosinta in 2009, un penthouse la ultimul etaj din Asmita Gardens se vindea cu un pret pornind de la 340.000 euro. In clipa de fata, un apartament cu 4 camere, la etajul 24 al acestui bloc se gaseste la vanzare pe imoradar24.ro la pretul de 445.000 euro, si vine complet utilat si mobilat in adevaratul sens al cuvantului luxos, impreuna cu 2 locuri de parcare.

Pe locul doi in Bucuresti se afla complexul Ghica Plaza, complex alcatuit din 9 blocuri, 4 dintre ele avand 4 etaje, 4 cladiri cu 16 etaje si un bloc turn de 24 etaje si 80 m inaltime.

 

2 (2)

Sursa foto: hotnews.ro

Suprafata desfasurata a apartamentlor din complex depaseste 132.000 mp iar complexul a fost dat spre vanzare tot in 2009.

Desi blocul nu dispune de proprietati tip penthouse, conform hotnews.ro in 2009 un apartament cu suprafata utila de 126 mp se vindea cu aproximativ 117.000 euro. Tot pe imoradar24.ro am depistat ca acelasi tip de apartament se vinde in prezent de proprietar cu 157.000 euro, utilat si mobilat modest.

Locul 3 se imparte intre doua complexuri rezidentiale, ambele din 2010, dar situate in cartiere diametral opuse din Bucuresti. Pe de-o parte avem Alia Apartments in zona Arcului de Triumf, iar ceilalti ocupanti ai locului 3 sunt turnurile Monaco Towers pe Soseaua Berceni.

 

3 (6)

Alia Apartments

Sursa foto: Ziarul Financiar

Ambele constructii au cate 20 etaje si 71m inaltime.

In Bucuresti nu e nici o dificulate in a gasi blocuri cu peste 10 etaje, cu cat eram obisnuiti candva. Mai toate complexurile rezidentiale au acum in componenta cel putin un bloc cu peste 14-15 etaje. Printre ele amintim: InCity Residence, Metropolis Residence, Citadella Titan, Poseidon Residence, Planorama, Blue Tower sau Obor Towers.

Nu doar blocurile noi au inaltimi de neacceptat pentru unii proprietari. Si regimul precedent ne-a lasat cateva constructii rezidentiale care se pot lua in piept la numarul de etaje cu cele din zilele noastre. Blocul Sarbesc, din Militari, construit din 1979 are 18 etaje si 69m. Tot 18 etaje are si blocul 15D din zona Cora Pantelimon. Tot in acelasi sector, pe Soseaua Pantelimon in apropiere de Mega Mall avem blocul T69, cu 19 etaje si 61m. Iar cel mai vechi bloc de locuinte inalt din Bucuresti este Turnul Giocona, din Piata Natiunilor Unite, cu 18 etaje si 59m, construit in 1960.

Cele mai inalte blocuri din Cluj-Napoca

Conform santiereonline.ro, la data de 18 august 2021, se lucra la fata ultimelor 6 etaje din cel mai inalt bloc din Cluj-Napoca, si din Romania totodata. West City Tower, un adevarat zgarie-nori cu 25 etaje + un parter inalt si 5 etaje de parcare subterana. Inaltimea maxima va fi de 95m, iar privelistea de la ultimele etaje iti va permite sa vezi tot Cluj-Napoca.

4

Sursa foto: westcitytower.ro

Constructorii afirma ca betonul folosit la pilonii de rezistenta ai cladirii sunt din acelasi tip de beton ca cel din barajul Vidraru.

Cu o arhitectura circulara si multe suprafete vitrate, blocul va dispune de 182 de apartamente iar ultimele doua etaje vor fi destinate penthouse-urilor pe 2 nivele. 4 la numar, vor avea peste 210 mp utili si vor costa peste 450.000 euro.

Constructia efectiva a blocului a demarat in anul 2016.

Un alt colos rezidential se anunta a fi construit in Cluj-Napoca si este vorba despre Maurer Panoramic. In luna aprile ea acestui an a fost terminaa fundatia noii cladirii, urmand ca proiectul sa fie finalizat la finalul anului 2022.

5 (1)

Sursa foto: maurerpanoramic.ro

Blocul va avea 23 de etaje, parter inalt si 5 niveluri de parcare subterana. Inaltimea maxima va fi de 74 mp, si vor exista 300 de apartamente de vanzare.

Datorita complexitatii constructiei, in imediata apropiere a raului Somesul Mic, blocul are cea mai adanca fundatie din Romania - pentru o constructie rezidentiala - de 22m.

Mai multe detalii privind apartamentele si preturile lor urmeaza a fi facut publice, dar cu siguranta cladirea se adreseaza unui segment de public premium.

Cele mai inalte blocuri din Timisoara

Cea mai inalta cladire rezidentiala finalizata din Timisoara este Fructus Plaza, un mix de cladire de birouri si locuinte. Cladirea are 15 etaje, dintre care primele 5 sunt reservate spatiilor de birouri, pana la etajul 14 sunt apartamente iar ultimul etaj este destinat penthouse-urilor.

 

6

Sursa foto: pressalert.ro

Cladirea are 65m inaltime si 81 de apartamente rezidentiale.

In constructie se afla doua mari proiecte imobiliare ce vor trasa noi recorduri de inaltime in orasul de pe Bega.

Unul dintre ele este complexul Isho, ce va avea in total 1200 de apartamente, in cele 5 cladiri rezidentiale. Cladirea Riverside A din cadrul complexului, va fi primul bloc turn de 20 etaje din oras, gata in 2021, iar ultimele 3 etaje ale sale vor fi destinate penthouse-urilor. 

 

7 (1)

Sursa foto: Facebook/Isho

Complexul Isho va cuprinde si un hotel, o cladire de business de 50.000 mp, o parcare supraetajata cu 9 etaje si 700 de locuri de parcare si un spatiu verde de 1ha, cu terase, supermarket, piscina si alte facilitati de sport.

Alt proiect maret, la propriu, din Timisoara este Xcity Towers, un complex cu 2 turnuri aflate in constructie, si un al treilea in stadiul de proiect.

8

 

Sursa foto: tion.ro

Asa cum aflam de pe site-ul dezvoltatorului, Xcity Towers va fi primul cartier de turnuri din Timisoara, cele 3 cladiri avand 16, 15 si 10 etaje.

Primul bloc dintre cele 3, cel de 16 etaje este vandut integral, iar cel de-al doilea, in proportie de 70%.

Brasov

Anul acesta dezvoltatorii complexului Urban Plaza din Brasov au primit aprobare pentru constructia unei cladiri rezidentiale de 20 etaje. Pana in prezent este singura cladire rezidentiala cu 20 etaje, cu PUZ aprobat, din Brasov. Va fi cu singuranta un reper pentru brasoveni.

9

Sursa foto: urban-invest.ro

Urban Plaza este un proiect al Urban Invest, pe locul fostei platforme industriale Prefa. Pe cele 10ha de teren, investitorii isi propun sa ridice 21 de blocuri cu aproximativ 2000 de apartamente. Cartierul va avea si farmacie, supermarket, terase, gradinita dar si nenumarate spatii verzi.

Iasi

Si in Iasi s-a dat unda verde pentru constructia unui bloc cum nu a mai existat pana acum. Inca din 2019, comisia de urbanism a aprobat, conform apix.ro, cel mai mare regim de inaltime din Iasi, 20 etaje si 95m pentru un proiect al firmei Daily Group SRL, din zona Industriala.

Proiectul presupune constructia a 7 blocuri, dintre care 3 de cate 20 etaje iar 4 cu 10 etaje.

Deocamdata nu exista alte date despre ceea ce va deveni cel mai inalt bloc din Iasi.

Stiri