Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Apetit crescut al investitorilor din piața rezidențială: achizițiile de locuințe în scopul revânzării sunt din nou atractive!


Cumpărarea unor „pachete” de apartamente, în proiecte nefinalizate, oferă posibilitatea unei valorificări rapide a investiției, prin revânzare ulterioară.

După criza economică ce a urmat boomul imobiliar din anii 2006-2008, investitorii de pe piața rezidențială locală au vizat, pentru o bună bucată de vreme, mai ales închirierea ulterioară a proprietăților. Aceasta este o soluție cu „bătaie lungă”, mai puțin profitabilă, dar considerată mai sigură în fața eventualelor scăderi ale pieței. O altă opțiune este reprezentată, însă, de achiziția unor active în scopul revânzării ulterioare, cu profit, într-un orizont de timp semnificativ mai scurt, previzibil. Acest scenariu este aplicabil mai ales ansamblurilor rezidențiale aflate în stadii incipiente de dezvoltare, la care este de așteptat ca prețurile să crească odată cu avansarea lucrărilor de construcție (dar nu numai). Informațiile din piață relevă că, în momentul de față, cea de-a doua opțiune este, din nou, atractivă pentru investitori, fie ei privați sau instituționali.


Citește și:

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?


În căutarea unor dealuri foarte bune

În cadrul unei emisiuni ZF Live difuzate la începutul acestei săptămâni, Costina Petrescu, CEO Titirez.ro și imoPR, a atins, printre altele, și subiectul apetitului pentru investiții în proprietăți rezidențiale. „Spre exemplu, la un proiect pe care noi îl avem în portofoliu, un proiect din Pipera, de la rond de la OMV, a fost un investitor care a venit [și] a cumpărat 20 de apartamente, la prima strigare. Și acum am văzut că [apartamentele] sunt puse la revânzare, dar cu profit, marja de apreciere fiind foarte mare”, a subliniat aceasta. Astfel, cei care vor să facă achiziții în proiecte rezidențiale nefinalizate, fie în scopul închirierii ulterioare, fie pentru revânzarea în profit, după finalizarea lucrărilor de construcție, se află în căutarea unor dealuri foarte bune. „Și să știți că le fac”, a punctat reprezentanta Titirez.ro. „Am mai văzut o creștere foarte mare a persoanelor venite din Republica Moldova să investească în București […], [care] vin să cumpere pachete de 6-10 apartamente”, a completat Costina Petrescu.


Citește și:

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO


Urmărește aici emisiunea integrală:

Meta Estate Trust, investiții de peste 24 milioane de euro, în doi ani

Unul dintre investitorii instituționali activi pe piața rezidențială autohtonă este Meta Estate Trust, companie de tip holding, fondată de un grup de antreprenori români cu experiență pe piața de capital și pe cea de real estate, în martie 2021. Potrivit unei informări oficiale din partea companiei, în ultimii aproximativ doi ani, aceasta a investit peste 24 milioane de euro pe plan local, într-un număr de 25 de proiecte, realizând până acum exit total din 8 dintre acestea. Modelul de business presupune investiții în segmentul imobiliar, cu un ciclu scurt de rotație a capitalurilor, cu focus pe segmentul rezidențial urban mare”, explică reprezentanții Meta Estate Trust.

Potrivit rezultatelor financiare preliminare neauditate aferente anului 2022, compania a obținut anul trecut venituri totale de peste 21,7 milioane de lei, comparativ cu 3,1 milioane de lei în 2021. De asemenea, Meta Estate Trust și-a atins ținta de profit brut anunțată în singurul IPO de pe BVB din 2022, ajungând la circa 7,2 milioane de lei în 2022, în timp ce profitul net realizat a fost de 6,5 milioane de lei.

Suntem mulțumiți de performanța anului 2022 și suntem încrezători în capacitatea de creștere a companiei în anii ce urmează. Avem un portofoliu de investiții bine diversificat, achiziționat la prețuri foarte favorabile, a cărui plusvaloare se va regăsi în rezultatele financiare viitoare ale companiei. Obiectivul nostru principal este să continuăm dezvoltarea pe termen mediu și lung.”

Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust


Citește și:

După Dubai, Andreea Popa, fondator și CEO Emax Real Estate, deschide accesul către piața din Miami, alături de cei mai puternici dezvoltatori din Statele Unite ale Americii


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

Obiectiv: extinderea pe alte segmente ale pieței imobiliare

Activele totale ale companiei au atins, la finele anului, 98,6 milioane lei, în creștere cu 38% față de sfârșitul anului 2021 (71,6 milioane lei), pe fondul investițiilor noi cu fondurile obținute primordial prin operațiuni de majorare de capital și a profiturilor realizate. În perioada de raportare, compania a încasat echivalentul în lei a circa 8,9 milioane de euro, din exituri marcate în 2022, ieșind total din șase dintre proiectele de investiții, iar din alte 5, parțial.

Anul 2022 a fost unul plin de provocări atât pe plan geo-politic cât și economic, marcat de inflație crescută și incertitudine, inclusiv în piața imobiliară. Meta Estate Trust s-a adaptat rapid contextului de piață prin structura de tranzacții noi negociate și a reușit să performeze și în această perioadă. Rezultatele [financiare] preliminare [...] sunt dovada unui model de business agil și rezilient și a eforturilor de echipă susținute în îndeplinirea obiectivelor.”

Raluca Drăgan, CFO Meta Estate Trust

În ceea ce privește planurile de viitor, strategia companiei rămâne cea de diversificare prin extinderea prezenței și pe alte segmente de real estate, în mod special prin adăugarea componentei de “income producing assets”. Meta Estate Trust va continua să atragă fonduri sub formă de equity, împrumuturi bancare sau obligațiuni emise pe care să le utilizeze în liniile de business pentru a aduce câștiguri acționarilor săi.


Citește și:

GHID RISC SEISMIC – 2023 de la Titirez.ro. Ce putem face pentru a fi mai puțin vulnerabili la cutremure?


 

Stiri