Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

A intrat in vigoare! TVA 5% pentru imobilele pana in 140.000 de euro

De la 1 ianuarie 2022 a intrat in vigoare cota redusa de TVA pentru imobilele care au pretul mai mare de 450.000 lei, dar care nu depasesc 700.000 lei.

O persoana fizica poate beneficia o singura data de cota redusa de TVA pentru achizitia unei locuinte de maximum 120 mp2, iar foarte important, locuintele trebuie sa fie noi.

„Intrucat aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte, conform legislatiei europene si nationale in domeniu, trebuie sa se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilitatii achizitionarii cu cota redusa de TVA de 5%, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentand echivalentul in lei a aproximativ 140.000 euro. Totodata, este necesara instituirea unei parghii de control, prin introducerea unui Registru in care se inscriu toate tranzactiile cu locuinte care beneficiaza de cota redusa, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitionarea cu cota redusa de TVA de 5% a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA”, se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Pana la aceasta modificare, pentru tranzactiile de locuinte care depaseau suma de 140.000 euro, se aplica cota de TVA de 19%.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Acceseaza sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro

 

 

Stiri