Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Programul "Prima Casa 2018", aprobat de guvern

Conform Hotararii de Guvern aprobata in sedinta de miercuri – 10.01.2018 -, plafonul acordat garantiilor pentru anul in curs se ridica la 2 miliarde de lei, pentru programul Prima Casa. Vorbim astfel despre o suma cu 500,000,000 de lei mai mica decat anul trecut, respectiv cu 1 miliard de lei mai mica decat in 2016.

Principalele schimbari pentru Prima Casa 2018 vizeaza:

  • Reducerea marjei maxime de dobanda de la 2.5% la 2% - pentru uniformizarea costurilor totale ale tuturor tipurilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului
  • Eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018
  • Clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual

Care va fi impactul direct asupra cumparatorilor? Liviu Andrei, broker de credite declara: “Cred că nu exagerăm dacă spunem că va fi o nebunie când vor apărea fondurile, unele bănci probabil vor termina în câteva săptămâni plafonul alocat. Trebuie o rezervare, chiar un antecontract, pentru a putea apela la programul Prima Casă. Pentru cei care cumpără un imobil care nu e încă finalizat, există varianta unei scrisori de garantare.”

Valoarea maxima a imprumutului care va putea fi accesat prin Prima Casa ramane 57000 de euro pentru locuinte vechi, respectiv 66000 de euro pentru locuinte noi.

Se remarca tendinta de diminuare treptata a plafonului anual, cu focus mai mare pe finantarea proiectelor de constructie a locuintelor noi. Consecinta directa va fi cu siguranta epuizarea mai rapida a fondurilor, avantajati fiind cei care deja au un antecontract semnat sau au identificat deja o proprietate potrivita pentru achizitie.

Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 7 zile de la adoptarea Hotararii de Guvern.

Puteti gasi cele mai noi oferte care se incadreaza in plafonul Prima Casa pe portalul Titirez.ro - cea mai buna sursa de informare din domeniul imobiliar. 

 

 

Stiri